Vara lite bättre...

Det finns ett fenomen som jag aldrig blir riktigt klok på. (ok... finns flera stycken, men Ett jag tar upp nu)

En del tycks vara lite förmer.... Lite bättre...   Lite.... Finare.   Hur kan det komma sig?  Alltså... var föds tanken på att man skulle vara Bättre än någon annan?  VEM göder tanken att man skulle vara lite förmer?

Att man ska stå på sig, stå för sin åsikt, veta att man är VÄRD nåt, JAVISST !!! men man är ALDRIG bättre (eller sämre) än någon annan.

Alla tillför vi något till det vi alla lever i. Alla har lika stor rätt som alla andra .... alla har lika stora, både rättigheter och skyldigheter. Att tro att man är förmer, är lixom att höja sig över andra.... att se sig själv med förstoringsglas.... att ens egna betydelse skulle vara Över alla andras..... är för mig att sänka sitt eget värde, även om dessa människor tror att de ÖKAR sitt värde gentemot andra. 

Om man visar andra mindre respekt, om man våldför sig på ett eller annat sätt mot en annan människas värde... Då tycker jag att man själv visar att man inte når upp. Det finns många exempel: pedofiler, de som misshandlar och mördar...de som snackar skit om andra, de som på alla sätt försöker sänka en annan människa,  de som inte respekterar andras värde helt enkelt. De sjunker i nivå.

Sen finns det människor som SER andras värde, som ser att andra är lika mycket värda som en själv. De som peppar, stöttar, gläds åt andra människors framgångar. De som ser sitt eget värde, likväl som andras. De som, trots sitt stora värde, ser att Andra är värda precis lika mycket. De som ser andras kunskaper som Värdefulla och något att lära sig av.

VEM göder tanken på att någon annan är förmer?
VEM låter sina barn växa upp med uppfattningen om att de är Bättre än någon annan?
VEM lär sina barn att De som ser annorlunda ut/klär sig annorlunda/pratar annorlunda/beter sig annorlunda, kanske beroende på sjukdom, dåligt självförtroende etc, är mindre värda?
VEM låter sina barn gå genom livet i tron om att De är förmer??

En del säger att det gäller att ha vassa armbågar för att komma någonstans.
- Skitsnack säger jag.

Det handlar om att ha Kunskap och Respekt för att komma någonstans.  Kunskap om att Andra är lika mycket värda, och Respekt för andras lika värde, men även respekt för sig själv. 

De som sänker sin nivå då?  Pedofilerna och misshandlarna, de som inte respekterar andra? De som lever sitt liv i tron att de gör rätt, fastän de inte gör det?

-kunskap.
- respekt.
Har man KUNSKAP om att man gör fel.... att man faktiskt inte ÄR förmer....   man visar RESPEKT, både för sig själv och andra.... jamen då hör man väl till gruppen som är Värda all respekt... cirkeln är sluten :)  

Eller??

Gokväll

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0