Draghundar, besökshundar.... HUNDAR :)

Igår var jag ju på en draghundstävling ... och blev mäkta imponerad och intresserad... ska nog skaffa en sele och draglina till Paddy. Jo, jag ska fortsätta med viltspår och lydnad... men.. att springa är ju det han älskar mest av allt... så jag tänker att han ska få dra lite åxå :) Full fart framåt lixom... kunde kanske passa honom :)

Idag har jag varit och besökt en utbildning av besökshundar. Det är bevisat om och om igen att husdjur har stor effekt på människors livskvalitét ... och att hundar har fungerat ypperligt (även katter) på tex äldreboenden.  Många människor som av olika anledningar mår dåligt.. har svårt att kommunicera... har en svagare ställning i samhället, mår så mycket bättre, och blommar upp för en stund, i närhet av ett djur.  Förresten.. om man betänker Handikappridning så får man ytterligare en aspekt på det hela. Djur helar, djur förmedlar :)

Att få sätta sig in i vilken betydelse en hunds huvud i knät på en människa har... kanske en gammal människa ... en rörelsehindrad ... en dement.... en hunds huvud i knät... tyngden av dess haka mot benen... blicken.. lugnet...

Känslan av en varm individ som ger ALL sin kärlek... ALL sin uppmärksamhet.. ALL sin tillit ..  Ett LUGN.. en känsla av samhörighet...  Jag som har hundar och som egentligen LEVER hund.. förstår precis.  Tänk att kunna ge andra människor som behöver detta... att hunden kan skapa den här .. känslan...  man ryser och blir tårögd.

Att dessutom lära sin hund att ge ANDRA människor detta, och inte bara ägaren. Det är inte så BARA att få sin hund att krama främmande människor, att hoppa upp i deras famn... att visa tillgivenhet till andra... PÅ BESTÄLLNING.  Jag förstår verkligen att det krävs Utbildning på det här, när jag idag varit med om en utbildningsdag. 

Jag älskar ju att jobba med hundarna. Jag älskar att se ANDRA jobba med sina hundar. Men tro ALDRIG att jag ser ner på de som inte inte jobbar så mycket med hundarna, utan har de bara som sällskap... eller.. det är inte så BARA. Tro ALDRIG att jag ser ner på de som inte VILL jobba med sina hundar.  ALDRIG. JAG älskar att jobba med dem, och jag är jätteintresserad av olika aktiviteter, men det är JAG.   Visst, jag kan tycka att en del hundar är understimulerade och skulle behöva mer.... en del får för lite motion, en del mer träning i både ditten och datten....    Det vill säga om man skaffat en sällskapshund. Har man däremot skaffat en hund av bruks eller jakttyp... då vill det till att man jobbar :)  Många skaffar hund för att de ser fina ut, men tänker inte så mycket på att olika raser kräver olika saker.

Nä.. nu måste jag stoppa mig själv, annars skriver jag en hel bok... och DET har jag inte tid med.. fniss.

NU ska jag börja varva ner efter zumba. Ska ta ut hundarna på sista rundan och sen lägga mig och läsa. Hundböcker som vanligt .. :)    Jo, jag brukar läsa deckare åxå, men det var ett tag sedan faktiskt. Kanske skulle klicka in på Adlibris och kolla om det finns någon bra... så att jag inte snöar in på hundböckerna totalt tänkte jag :)

I morgon är det måndag... Men än så länge är det söndag..... några timmar till.  HOppas ni haft en bra dag, och att ni fyllt den med nåt värt.

Gokväll


Kommentarer
Postat av: Fanny

Vad roligt att du också blev intresserad av drag! :) Jag har redan skaffat sele, nu är det bara bälte till mig som fattas för att vi ska kunna köra linlöpning. Kanske blir det skidor till vintern också...

2011-10-17 @ 15:45:59
URL: http://livetmedtoby.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0