Vad kan man göra?

Som läget ser ut nu, med det som hänt i Norge, känns det som att jag vill skriva lite mer om det. Det här med att en del människor ser som sin uppgift att MÅSTA göra saker... saker som är så fullständigt FEL, men som i dessa människors hjärnor är Rätt. Eller inte bara rätt, till och med Nödvändiga. Är det sjukdom som styr? Vad är det som styr dessa övertygelser? Är det samma övertygelse som styr tex Jehovas vittnen, som känner att de MÅSTE åka omkring och övertyga folk? Jag menar nu inte att det är lika FEL, men är det samma mekanism som styr?

Att Jehovas använder sig av fula tricks, fick jag definitivt klart för mig när jag såg en dokumentär på tv, där en avhoppad medlem berättade att de i förväg studerat kvarteret de skulle besöka. Fanns där barnfamilj så hade de med sig broschyrer där det var bilder på barn, besökte de en familj med hund, så fanns det skrifter med hundar på... Fula knep helt enkelt.

Snubben i Norge... körde med fula knep. Klädde ut sig till polis, kanske för att inge förtroende... och sen sköt ihjäl dessa stackars ungdomar.

Att köra med fula knep... är det för att de förstår att vanligt folk med sunt förnuft aldrig skulle gå på deras snack annars? Det finns fler än bara Jehovas, man kan ta som exempel, men det är rätt tydligt känner jag. Just det här att försöka övertyga människor om att DE har rätt... och att alla andra har fel. Hur kan man ändra på det här? Vad kan man göra? HUR ska vi få bort sånt här? HUR ska vi kunna se att någon är på väg att tippa över gränsen?

OM vi ser det... är det någon som vågar ingripa och göra något?

Tänker på den här norrmannen igen. Han har planerat det här i 9 år. Kan det vara så att det finns människor i hans närhet som vetat? Kan det vara så att det finns de som anat, men inte gjort något? VÅGAR vi ingripa om någon visar tecken på att den tänker göra något fel?

Om man tänker i mindre skala, fast fasansfullt ändå: Någon tänker köra i fyllan, Stoppar vi denne? Någon kör alldeles för fort, ryter vi ifrån? Någon visar väldigt dåligt omdöme i någon situation, säger vi till? Dessa situationer kan åxå sluta i katastrof, kanske inte för så många som i Norge, men även en mindre katastrof är en katastrof.

 Att mista någon anhörig pga rattfylleri, misshandel, fortkörning, droger..... Det finns mycket som gör att en människas liv kan släckas... och deras nära och kära hamnar i kris....

Ondska kommer nog alltid att finnas. Det kommer alltid att finnas människor som sätter sig över andra människor. Övertygelser av olika slag kommer alltid att existera. Rattfylleri, misshandel, drogrelaterade brott.... vi kommer aldrig att kunna få bort det... men ... Vad kan vi göra för att det inte ska drabba VÅRA nära och kära? VÅGA stå emot! VÅGA säga ifrån! Våga stå för människors värde!

VÅGA VÄGRA VARA VÅP!!!!!!

Gokväll

Kommentarer
Postat av: Tina

Mycket bra skrivet! Du kan verkligen skriva så man inte vill skuta läsa!

2011-07-24 @ 21:28:46
URL: http://tafvelin.blogg.se/
Postat av: Maria

Tack Tina :)

Jag kanske måste skriva en till bok :)

2011-07-24 @ 22:33:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0