Rättvist?

Nu kliar det i skrivarfingrarna, så jag gör ett inlägg såhär tidig eftermiddag :)
 
Jag tänkte åka upp på Solbacken en sväng idag .... bara helt tvärt. Jag slutade av olika anledningar att handla på ICA MAXI, men har, efter olika anledningar, tänkt kila in där igen :)     MEN ... då ville inte bilen starta. Nähäpp! Den ville få batteriet laddat, så jag har kopplat på batteriladdaren. Som Pernilla sa när jag pratade med henne för en stund sedan - Batteriladdaren var ett BRA köp ! Japp, bland de bästa köp jag gjort :)
 
Hörrni .... jag kom att tänka på en sak för en stund sedan. Har nog berört det förut, men kände att det var lite läge att skriva om det igen. 
 
Rättvisa är ämnet. 
 
Alla, eller åtminstone Många, Vill HA rättvisa. Men .... finns det?? Isåfall, i vilken form?   Tänker, att det redan från bäbis-stadiet, finns bevis på att rättvisa inte existerar. 
 
Skriker man mycket, så får man mer uppmärksamhet. I skolan är det likadant. Är skolan rättvis? Får ALLA elever, vad just DE behöver? Är skolan Rättvis? 
 
På jobbet. Är det rättvist där?   Tjänar alla som gör samma sak, lika mycket? Tjänar kvinnorna lika mycket som männen, för samma slags jobb? Blir kvinnor lyssnade på, lika mycket som männen, oavsett position? 
 
Löner, fallskärmar, möjlighet till att festa på skattebetalarnas bekostnad,mygel,bluff, "gåföreikönförattmanharpengar" 
 
FINNS ens rättvisa?  Är det så att vi lärt oss ett ord, med en jättefin innebörd, som inte ens existerar?
 
Att kämpa för rättvisa, är det att stånga skallen i väggen? Just för att - Det inte FINNS? Att kämpa för att SKAPA rättvisa  .... hur gör man då? Hur skapar man rättvisa? Är det kanske till en början, att lyssna på varandra, och inte bara försöka trycka ner den andre?  Att SKAPA rättvisa, är det att se till att ALLA har lika stor rätt och möjlighet att uttrycka sig, utan att skratta bort, eller förlöjliga den människans åsikter och tankar?
 
Att SKAPA rättvisa ..... är det kanske att LYSSNA och försöka ta till sig vad andra säger, likväl som jag försöker få den andra att lyssna?
 
Att SKAPA rättvisa .... Är det månne att SE och BEGRIPA .... Att JAG har precis LIKA stor Rätt som DU!   (Gäller naturligtvis inte bara MIG, utan Andra människor överhuvudtaget)
 
Vad ÄR rättvisa? Tex: Tre människor är ute i öknen och promenerar. Det blåser hård sandstorm. Efter att ha kämpat i flera dagar i den hårda sandstormen, lägger de sig ner bara för att de inte orkar gå längre. De hittas av en helikopter som letar efter dem. Hjälp kommer!  MEN, då det blivit lite tokigt när de laddade helikoptern för avfärd, så finns bara 6 dl vatten ombord. Är det MEST rättvist att de tre utslagna människorna får 2 dl var? 
 
Självklart säger många .... MEN ... om man tittar på bakgrunden - En av människorna hade precis tömt sin vattenflaska, för hen hade mycket vatten med sig på ökenpromenaden. Den andra hade varit utan vatten i 4 timmar, medans den tredje blev av med sitt vatten redan för 4 dagar sedan, då hen tappade flaskan och allt vatten rann ut. 
 
Vore det MER rättvist, att den mest uttorkade får MER vatten, för att överleva? 
 
Ta ett annat exempel: Tre människor är produktiva arbetare. Två män och en kvinna. De utför samma arbetsuppgifter, men kvinnan tjänar betydligt mindre. Rättvist?   Hips vips drabbas den mest lojala arbetaren av cancer (tex) och klarar inte längre av att arbeta. Försäkringskassan bedömer inte sjukdomen som bestående livshotande, så hen får inte sjukpenning. Den mest lojala arbetaren på arbetsplatsen, förlorar alltså sin inkomst, medans en annan, lat "jävel" plockar ut sin lön som vanligt. 
 
Ok. det här inlägget är bara en "instickare" :)  Men jag tycker att det är intressant att tänka på. Finns Rättvisa, och isåfall - VAD I HELVETE BETYDER DET?????
 
Tjing så länge
 

Kommentarer
Postat av: Sushi

Svaret är : NEJ! Det finns ingen rättvisa, tyvärr..

2014-02-08 @ 16:50:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0